Kiállítás

Tanszékünk 2020-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját. A FUGAban 2021 május 12-én megnyílt kiállításunkon e gazdag és izgalmas másfélszázad emlékeiből válogattunk. A múltunkat meghatározó események, tárgyak és rajzok nem csak tanulságként értelmezhetők, hanem inspirációt is jelentenek a folytatáshoz.

Kiállításunkban történetünk folyamát egy idővonalon jelenítettük meg a korszakok építészetének és történetének kontextusában. Működésünk alapját jelentő tudományos munkánkat a 150 év alatt munkatársaink tollából született könyvek borítói mutatták a FUGA nagytermét középen osztó pillérsoron. A bejárat mellett kis kivetítőkön digitálisan jelent meg intimebb távolságból szemlélhetően egy fotóválogatás tanszékünk életéből és munkatársaink terveiből, vitrinekben régi oktatási demonstrációs eszklözökkel kísérve. Tanszékünk Archívumának anyagára alapozva nagy méretű terveket mutatunk be a falakon részben eredeti, archív rajzokkal, részben projektor segítségével, digitálisan. Jelenlegi oktatásunkból ízelítőt adva hallgatóink terveit és makettjeit kis kivetítőkön tekinthették meg a látogatók a bejárattól távolabbi rövidebb falon. Tárlókban itt hallgatói jegyzetek és puskák voltak láthatóak.

rendezők: Halmos Balázs, Kiss Zsuzsanna, Marótzy Katalin, Zsembery Ákos

munkatársak: Fehér Krisztina, Gyöngyösi Eszter, Jobbik Eszter, Kovács Máté Gergő, Ohmacht Petra, Shelemenkov Mark, Somogyi Luca, Vukoszávlyev Zorán, Zslebics Judit

A kiállítás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A tanszék történetének kronológiája

Az idővonalon oldalirányban a görgetősávval vagy a touchpad-del lehet navigálni.